śniadanie jak na wakacje przystało

Omlet cesarski kombinowany

  • mąka owsiana (zmielone płatki owsiane)
  • zalewa z ciecierzycy (ubita na pianę)
  • szczypta soli
  • łyżeczka ciemnego cukru (np. muscovado)
  • odrobina mleka roślinnego (kokosowo-ryżowe)
  • soda oczyszczona – 1/3 łyżeczki
  • masło klarowane do posmarowania patelni

Najpierw ubiłam zalewę z ciecierzycy na sztywną pianę. Dodałam do niej mąkę, sól, cukier, sodę i wymieszałam. Zrobiło się zbyt gęste, więc dolałam odrobinę mleka roślinnego. Ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego wylałam na patelnię do naleśników i przyrumieniłam od spodu, a następnie zsunęłam na płaską pokrywkę i położyłam z powrotem na patelnię stroną wymagającą dopieczenia.
Na koniec jeszcze na patelni pokroiłam na małe kawałki i chwilę przyrumieniłam.
Dodałam umyte i pokrojone owoce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *