omlet owsiany

  • jajka (dwa lub więcej – im głodniejsi domownicy tym więcej )
  • mąka owsiana – by uzyskać ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego
  • mleko roślinne (o smaku np. waniliowym) (ono też nadaje słodki posmak)
  • soda (1/4 łyżeczki)
  • tłuszcz do smażenia
  • owoce do smaku (borówki, porzeczki, inne)

 

Jajka (białka i żółtka) ubijamy przez kilka minutek, aż uzyskamy pianę. Dodajemy do masy odrobinę mleka i dosypujemy po łyżce maki (kontrolując konsystencję). Pod koniec, z ostatnią porcją maki dodajemy sodę.

Na patelni rozpuszczamy tłuszcz i wylewamy ciasto na grubość do 1 cm. Zaraz po wylaniu ciasta posypujemy je całe owocami i przykrywamy patelnię pokrywkę. Smażymy na wolnym ogniu.

Przewrócenie tego na drugą stronę jest dość karkołomne. Ale można wspomóc się pokrywką i przy zamkniętej patelni odwrócić całą patelnię do góry nogami. Wówczas omlet spadnie na pokrywkę i potem delikatnie zsuwamy go na patelnię i dosmażamy chwilkę.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *