Ryż migdałowy o posmaku orzechowo-kakaowym podany z truskawkami i orzechami włoskimi

Wczoraj robiłam tzw. domową nutellę i żal było mi zmywać resztki kremu orzechowo-kakaowego, więc kielich blendera wypłukałam mlekiem migdałowym i w ten oto sposób mleko migdałowe wzbogaciło swój smak.

Dziś ugotowałam ryż basmati w wodzie (bez soli), z dodatkiem jagód goji. Do ugotowanego ryżu wlałam mleko migdałowe i zagotowałam. Zagęściłam 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w odrobinie zimnej wody.

Na koniec dodałam masło klarowane, zamieszałam i już na talerzach dodałam truskawki i orzechy.

To dobre śniadanie, gdy przed nami wzmożony wysiłek intelektualny, jakiś sprawdzian w szkole, albo zwyczajnie, gdy ktoś lubi śniadania na słodko 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *