Wrześniowe śniadanie na słodko

Placki z pieczonymi śliwkami

  • jabłko, obrane i starte na tarce
  • banan rozgnieciony widelcem lub zblendowany  razem z jabłkiem
  • jedno jajko
  • płatki owsiane zmielone w młynku do kawy (około szklanki) Można wykorzystać wyłącznie mąkę orkiszową lub owsianą – jej zadaniem jest zagęszczenie jajka i owoców
  • mąka orkiszowa razowa (około pół szklanki)
  • odrobina cynamonu
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut.

haste-nie smażymy z obu stron na patelni na odrobinie masła klarowanego.

śliwki

Śliwki przygotowałam poprzedniego wieczoru, gdy miałam rozgrzany piekarnik po pieczeniu ciasteczek.
Umyte i wypestkowane śliwki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy cynamonem i fakultatywnie można odrobiną cukru. Całość mieszamy i w zamkniętym naczyniu wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-30 minut. UWAGA: gdy śliwki puszczą sok, to zacznie on się nieco pienić i może wykipieć z naczynia, dlatego warto zapiekać je w nieco większym naczyniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *