Placki z pieczonymi śliwkami
- jabłko, obrane i starte na tarce
- banan rozgnieciony widelcem lub zblendowany razem z jabłkiem
- jedno jajko
- płatki owsiane zmielone w młynku do kawy (około szklanki) Można wykorzystać wyłącznie mąkę orkiszową lub owsianą – jej zadaniem jest zagęszczenie jajka i owoców
- mąka orkiszowa razowa (około pół szklanki)
- odrobina cynamonu
- szczypta soli
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut.
haste-nie smażymy z obu stron na patelni na odrobinie masła klarowanego.
śliwki
Śliwki przygotowałam poprzedniego wieczoru, gdy miałam rozgrzany piekarnik po pieczeniu ciasteczek.
Umyte i wypestkowane śliwki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy cynamonem i fakultatywnie można odrobiną cukru. Całość mieszamy i w zamkniętym naczyniu wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-30 minut. UWAGA: gdy śliwki puszczą sok, to zacznie on się nieco pienić i może wykipieć z naczynia, dlatego warto zapiekać je w nieco większym naczyniu.