Zapiekanki z cukinią
przedstawiam wersje podstawową. Danie proste, szybkie i dające ogromną przestrzeń do kulinarnych wariacji. Smażąc na patelni uzyskamy efekt szybkości, natomiast jeśli ktoś ma czas i ochotę na grzanie piekarnika, to polecam równie dobrze zapiekanie tego w piekarniku.
- cukinia pokrojona w plastry
- sól i vegeta do przyprawienia cukinii
- wędlina pokrojona w kosteczkę
- cebulka pokrojona w kosteczkę
- pomidor bez skórki
- mozarella lub inny ser do zapiekania
- tłuszcz do smażenia
Cukinię przyprawiamy i układamy na rozgrzanej, natłuszczonej patelni. Gdy zrumienimy plastry z jednej strony, obracamy je na drugą i sprawnie nakładamy (na zrumienioną stronę) wędlinę, cebulkę, pomidor i na koniec ser. Całość przykrywamy pokrywką i czekamy aż ser się roztopi a cukinia zarumieni się od spodu.
Pomysł na to danie podsunęła mi pani sprzedawczyni z osiedlowego ryneczku – dziękuję 🙂