ciasto gruszkowe z masłem orzechowym

Leniwa słoneczna niedziela i popołudnie w miłym rodzinnym gronie. W takim momencie zazwyczaj towarzyszy nam jakieś małe co nieco. Tym razem na naszym stole zagościło ciasto gruszkowe, które z dodatkiem masła orzechowego stanowiło bardzo apetyczny duet.

  • 4 soczyste gruszki
  • 3 garście ziaren słonecznika
  • 2 garście suszonej żurawiny
  • szklanka płatków owsianych (bezglutenowych)
  • łyżka miodu
  • łyżka oleju
  • garść siemienia lnianego
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  1. Włączamy piekarnik na 170 st, termoobieg.
  2. Mielimy ziarna słonecznika z połową żurawiny (pozostałą część dodamy w całości).
  3. Mielimy gruszki –  ze skórkami, ale pozbawione gniazd nasiennych.
  4. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i powstałą masę wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto powinno mieć wysokość ok 1-1,5 cm.
  5. Wstawiamy do piekarnika na ok 35 min, aż delikatnie się zarumieni.
  6. Przestudzone ciasto kroimy na kawałki i tuz przed podaniem smarujemy masłem orzechowym.

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu i na moje oko nie widzę możliwości by mogło komuś się nie udać. Zatem jest to idealny przepis dla spragnionych pozytywnych efektów działań w kuchni ale określających się mianem „w kuchni mam dwie lewe ręce”. To przepis dla was 🙂 Do dzieła!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *