chipsy owocowe

Przekąska smaczna, zdrowa, czysto owocowa – czyli idealna.

Mowa o suszonych owocach tudzież okazjonalnie i warzywach. Tym razem ususzyliśmy jabłka, gruszki i czerwone buraki.  Powstały z nich chrupiące i smakowite chipsy. A że wyszło ich całkiem sporo, to nadmiar zmieliliśmy w młynku i uzyskaliśmy owocową posypkę do np. kaszy.

  • suszarka do owoców i warzyw/ grzybów
  • owoce
  • ewentualnie cynamon
  1. Owoce dokładnie szorujemy.
  2. Wycinamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie plasterki i układamy jednowarstwowo na sitkach suszarki.
  3. Suszymy aż do uzyskania pożądanej twardości/chrupkości. (U nas około 5 godzin z przerwą).

Dla ułatwienia pracy wykorzystana została maszynka do szatkowania warzyw na surówkę z założonym ostrzem, które najczęściej wykorzystujemy do szatkowania ogórków na mizerię.

Owoce pozostają w swojej skórce, bo jak wiadomo to tam skrywają się najcenniejsze składniki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *