Kurkuma – swój intensywny kolor zawdzięcza barwnikowi zwanemu kurkuminą, która jednocześnie ma niezwykle cenne właściwości: przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, dzięki czemu możemy ją nazwać naturalnym antybiotykiem. Podczas infekcji warto dodawać kurkumę do potraw, zup, czy napojów, pamiętając jednak by nie przedobrzyć i stosować ilośc kurkumy adekwatnie do wieku. NIE jest to przyprawa zalecana dla kobiet w CIĄŻY!
Geranium – tutaj pojawia się pierwszy raz w naszej kuchni.
Witaminy A,B,C,K, wapń, żelazo, kwas foliowy, chlorofil – jeśli chcecie dostarczyć waszemu organizmowi taką bombę witaminową, to sięgajcie jak najczęściej po rukolę! Posypujcie nią pizze, zapiekanki, niech stanie się składnikiem sałatek, koktajli. Nasza propozycja to wkomponowanie jej w codzienne śniadania, gdyż najlepszą z kulinarnych pieszczot dla naszego organizmu jaką możemy zrobić, to zadbać o pożywne śniadanie.
Zatem do dzieła!
- płatki owsiane ugotowane na wodzie
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 kiwi
- 1 garść rukoli
- 1 garść kiełków słonecznika lub innych
- 2 liście geranium
- 0,5 banana
- Płatki owsiane gotujemy na wodzie i pod koniec gotowania dodajemy kurkumę.
- Gdy lekko ostygną dodajemy masło klarowane i dokładnie mieszamy.
- Banan, zieleninę, kiwi zblendować.
- Do miseczki nałożyć płatki i polać zielonym sosem.