zupa krasnoludkowa

Któż z nas nie marzył jako dziecko by spotkać prawdziwego krasnoludka. Wszak tu i ówdzie napotykamy efekty pracy krasnoludków, czasem pozostawiają po sobie dyskretne ślady obecności. Bywa jednak, że podsyłają nam pomysły na potrawy, w których się lubują. A skoro lubią je małe skrzaty, to możecie być pewni, że i wasze dzieci zasmakują w takich daniach. Zupa z cukinii nie koniecznie znajdzie swoich fanów pośród przedszkolaków, ale zielona zupa krasnoludkowa z pewnością tak.

Zupa z cukini z dużą ilością bazylii – dzieci ją uwielbiają.

  • 3 ziemniaki
  • 3 małe korzenie pietruszki
  • 1 mała marchewka
  • kawałek selera
  • cukinia ok 800g (bez pestek, z miękką skórką)
  • bazylia – 1 doniczka
  • pietruszka -garść natki, bez łodygi
  • 2 duże ząbki czosnku
  • szczypta kurkumy
  • sól
  • oliwa do podduszenia warzyw
  1. Ziemniaki, pietruszkę, seler, marchewkę należy poszatkować na kawałki i poddusić 10 min.
  2. Cukinię BEZ OBIERANIA pokroić na małe kawałki i dodać do pozostałych warzyw, całość dusić jeszcze  ok 5 min.
  3. Dodać czosnek, kurkumę, sól i zamieszać.
  4. Wlać 1 litr wody i całość gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie – ok 15-20 min.
  5. Dodać listki bazylii (oberwać połowę listków z bazylii w doniczce), natkę pietruszki i całość dokładnie zmiksować.
  6. Można podawać z kleksem śmietany, z grzankami, makaronem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *