babeczka czekoladowa z borówkami – normalna :)

Babeczki są smaczne, łatwo i szybko się je przygotowuje i potrafią wyglądać wręcz finezyjnie. Dlatego gdy tylko najdzie nas ochota na małe co nieco to warto zakasać rękawy i udać się na kwadrans do kuchni, by niebawem móc delektować się smakowitymi babeczkami.

Pewnego dnia, gdy na stole piętrzyły się  babeczki o różnorodnym składzie i recepturach, dzieci poproszone o stworzenie rankingu babeczek, nazwały właśnie te babeczki „normalnymi” i od tej pory babeczki czekoladowe wykonane z mąki nazywają się po prostu „normalnymi”.

  • 100 g czekolady gorzkiej Lindt 70%
  • 80g oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • 150 ml mleka ryżowego (lub orkiszowego, owsianego)
  • 250g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 50g cukru ciemnego lub miodu
  • odrobina aromatu waniliowego
  • borówki – ilośc w zależności od upodobania
  1. Włączamy piekarnik na 180st. z grzaniem góra-dół.
  2. Czekoladę łamiemy w kosteczki i roztapiamy w kąpieli wodnej.
  3. Do roztopionej czekolady dodajemy olej i mleko i miksujemy.
  4. Do powstałej masy dodajemy jajka i ponownie miksujemy.
  5. Suche składniki mieszamy w misce i przesypujemy do masy czekoladowej i mieszamy, aż wszystko dokładnie się połączy.
  6. Dodajemy borówki i delikatnie mieszamy całe ciasto.
  7. Napełniamy 12 papilotek ciastem (staramy się by we wszystkich papilotkach była mniej więcej taka sama ilośc ciasta) i wstawiamy do piekarnika.
  8. Pieczemy 20-25 min.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *