W taki leniwy, ciepły dzień pojawia się ochota na szybkie dania. Proponuję jako dodatek do np zupy albo sałatki albo po prostu jako samodzielne danie – placki z cukinii.
- 1 cukinia
- 3 ząbki czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 jajka
- mąka kukurydziana
- sól
- tymianek
- tłuszcz do smażenia
- inne dodatki, które są akurat pod ręką – dziś u nas gotowany bób
- Cukinię dokładnie myjemy i BEZ obierania ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Solimy i odstawiamy na min. kwadrans by pojawił się sok.
- Pietruszkę i czosnek drobno siekamy lub mielimy w malakserze.
- Odciskamy cukinię, sok wylewamy a do cukinii dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.
- Dodajemy tymianek, pietruszkę, czosnek i dokładnie mieszamy.
- Dodajemy stopniowo mąkę by uzyskać konsystencję ciast jak na placki ziemniaczane.
- Smażymy z obu stron i przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem by odsączyć tłuszcz.
CUKINIA – ta wersja może być dobra dla dorosłych, ale cukinia sama w sobie jako warzywo jest dobrym urozmaiceniem menu już nawet półrocznych szkrabów. Jest ona bogata w potas, żelazo, magnez oraz beta karoten i witaminy A, C, K, PP i B1. Najwięcej dobrodziejstw znajduje się w skórce, dlatego warto spożywać cukinię bez obierania.