słoiczkowe trio

Tym razem w słoiku znalazły się trzy sezonowe owoce: truskawki, czereśnie i agrest. Proporcji nie podaję, gdyż są one uzależnione od ilości osób, które chcemy takim słoiczkiem poczęstować. Jest to również propozycja na wykorzystanie chwilowej nadwyżki owoców w domu.

  • truskawki umyte i odszypułkowane
  • czereśnie umyte i wypestkowane
  • agrest umyty i bez ogonków
  • migdały lub orzechy włoskie, płatki owsiane, sezam- po garści
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • łyżeczka miodu
  • odrobina aromatu waniliowego (opcjonalnie)
  1. Owoce myjemy, delikatnie rozdrabniamy i mieszamy. Jeśli agrest jest bardzo kwaśny można nieco wcześniej go rozdrobnić i wymieszać z odrobiną miodu i odstawić.
  2. Migdały/orzechy oraz płatki owsiane mielimy.
  3. Dodajemy do nich masło, miód i wszystko razem dokładnie mieszamy aż składniki się połączą.
  4. Nakładamy owoce do słoiczków tak by zajmowały nieco ponad połowę słoika, posypujemy kruszonką.
  5. Słoki ustawiamy na blaszce do pieczenia tak by się nie stykały ze sobą i wstawiamy do zimnego piekarnika.
  6. ustawiamy piekarnik na 160 stopni i zapiekamy ok 15 od momentu nagrzania się piekarnika. Dobrze zarumieniona kruszonka jest oznaką, że najprawdopodobniej danie jest gotowe.
  7. Dla miłośników nieco słodszych smaków sugeruję dodać do owoców odrobinę miodu.

DSC_2054

 

 

DSC_2033

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *