fasola dla taty

Dziś dzień ojca. Z tej okazji moi mali pomocnicy wybrali najlepszą z możliwych dróg by sprawić tacie przyjemność- a jak wiadomo najlepsza droga wiedzie przez żołądek 🙂

Rano na naszych talerzach zagościła zatem fasolka szparagowa okraszona bogactwem przypraw i połączona z jajem – smaczne, sycące i wprawiające w dobry nastrój na cały długi letni dzień, bo mimo sytości nic nie ciąży na żołądku.

  • mała cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego do podduszenia cebulki
  • po pół łyżeczki estragonu, cząbru
  • łyżeczka świeżej, posiekanej mięty
  • łyżeczka świeżego koperku
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sól
  • ok 40 dag fasolki szparagowej
  • 2,3 jajka (w zależności od upodobań, można więcej jajek)
  1. Obcinamy końcówki fasolki, myjemy i gotujemy na parze lub w wodzie na al dente. Warto pokroić fasolkę na pół, gdyż łatwiej się miesza na patelni i jest podzielniejsza podczas porcjowania.
  2. Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz na patelni. Delikatnie podduszamy.
  3. Dodajemy czosnek i chwilę podduszamy razem z cebulką.
  4. Dodajemy pozostałe przyprawy, solimy  i dokładnie mieszamy.
  5. Dodajemy fasolę i mieszamy tak aby fasola została obtoczona przyprawami.
  6. Podgrzewamy wszystko i na koniec wbijamy jajka i mieszamy wszystko razem.
  7. Spożywamy od razu.

DSC_2070

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *