truskawki ze śmietaną bez cukru

Truskawkowy sezon w pełni, więc korzystajmy. Walorów truskawek jest wiele. Jednym z nich jest z pewnością łatwość ich przetwarzania oraz przyrządzania z nich smakowitych deserów. Tym razem proponuję znany deser ale w wersji „bezcukrowej”.

  • truskawki 0,5-1 kg
  • mocno schłodzoną śmietanę 30% 200 ml
  • jogurt typu greckiego ok 100 ml
  • aromat waniliowy
  1. Truskawki dokładnie myjemy, odszypułkowywujemy, kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Do jogurtu dodajemy ok. 10 truskawek, aromat waniliowy i blendujemy na jednolity krem
  3. Śmietanę ubijamy tak długo, aż zacznie sztywnieć. UWAGA: Jeśli będziemy ubijać zbyt długo, wówczas powstanie masło.
  4. Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo jogurt i mieszamy aż powstanie jednolity różowy krem.
  5. Nakładamy do pucharków warstwę truskawek i kremu naprzemiennie rozpoczynając od truskawek.
  6. Od razu podajemy. DSC_1988

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *