Sałatki to nieodzowny element letniego a nawet i wiosennego menu. Po spałaszowaniu takiej porcji witamin od razu przybywa sił witalnych, poprawia się samopoczucie i co najważniejsze znika uczucie głodu. Gdy na horyzoncie ciężki dzień warto rano poświęcić 10 minut w kuchni i przygotować takie łakocie np do pracy. Nie podaję dokładnych proporcji, gdyż każdy powinien je dobrać zgodnie ze swoimi upodobaniami.
- makaron (u nas penne z ryżu brązowego)
- kiełki brokuła
- kiełki słonecznika
- kiełki groszku
- pomidor
- pęczek rzodkiewek
- cykoria
- dressing: 1 część octu jabłkowego, 7 części oliwy, czosnek, sól, pieprz
- Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją i w tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
- Kiełki płuczemy, jeśli są duże to kroimy na mniejsze kawałki.
- Rzodkiewki myjemy, kroimy w plasterki.
- Pomidora (ze skórką lub bez) kroimy na mniejsze kawałki.
- Cykorię rozbieramy na pojedyncze listki, wycinamy z nich część głąba. Listki cykorii kroimy na mniejsze kawałki.
- W miseczce mieszamy oliwę, ocet, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i mieszamy.
- W większej misce mieszamy ugotowany makaron, przygotowane kiełki i warzywa oraz dressing.