błyskawiczny czekoladowiec

Pewnego razu koleżanka podała mi przepis na „pyszne ciasto czekoladowe”. Fasola w przepisie zaintrygowała mnie więc od razu podjęłam wyzwanie. Efekt mega zaskakujący. Wszyscy domownicy zajadali się nim ze smakiem (nawet ci, którzy fasoli po prostu nie lubią). Pierwotny przepis delikatnie zmodyfikowałam i oto ostateczny przepis.

Ciasto jest bardzo czekoladowe, mimo iż nie dodajemy cukru jest słodkie za sprawą owoców, jest wilgotne i puszyste zarazem a przede wszystkim bardzo szybko się je przygotowuje. 

  • 1 czekolada Lindt 70% (nie zawiera syropu glukozowo-fruktozowego, skład nie zaczyna się od cukru i bardzo dobrze się rozpuszcza)
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • pół szklanki wyparzonych rodzynek
  1. Włączyć piekarnik, 180 st, termoobieg.
  2. Czekoladę roztopić np. w kąpieli wodnej.
  3. Do czekolady dodać fasolę, banany, rodzynki, kakao i zmielić na jednolita masę.
  4. Dodać jajka oraz sodę i wszystko dokładnie wymieszać.
  5. Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do niej ciasto i wstawić do piekarnika na 45 min.
  6. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na ok 10 min a następnie wyjąc ciasto w papierze i odstawić do przestygnięcia. Delikatnie zdjąć papier.

 

Można zrobić polewę z roztopionej gorzkiej czekolady lub ułatwiając sobie życie jeszcze gorące posypać startą na tarce czekoladą.

Smakuje wyśmienicie z lodami.

Pyszne jest również posmarowane konfiturą z porzeczek lub z innych owoców.

Choć ciasto zajadało już wiele osób nikt sam z siebie nie zorientował się, że jest ono bezglutenowe oraz, że jego głównym składnikiem jest fasola.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *