Jabłko to zdrowa, tania i przede wszystkim smaczna przekąska. Postaraj się, by przekąski tego typu zagościły na stałe w twoim domu. Jabłka możesz spożywać bez problemu w każdej sytuacji, zarówno spacerując w parku, jak i podczas spotkania rodzinnego, w pracy, czy też oglądając film na kanapie lub w kinie. Zatem walory praktyczne są przeogromne. Warto sięgać po jabłka również dlatego, że:
- szybko dają uczucie sytości
- regulują perystaltykę jelit i zapobiegają zaparciom,
- sprzyjają tworzeniu właściwej flory bakteryjnej w jelitach,
- skórka jabłek zawiera pektynę, czyli rozpuszczalny błonnik, jednocześnie zawiera całkiem sporo przeciwutleniaczy, kwas ursolowy, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu w krwi, a tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, ma także właściwości przeciwwirusowe, bakteriobójcze, przeciwnowotworowe
- stanowią bardzo dobre źródło antyoksydantów, które hamują proces starzenia
- jabłka spożywane na surowo wzmacniają układ nerwowy, serce i poprawiają pracę wątroby
- a 100 g jabłka zawiera: błonnik 2,3 g, potas 144 mg, magnez 6,4 mg, żelazo 0,48 mg, fosfor 12 mg, sód 2 mg, wapń 8 mg, wit. C 12 mg, wit. B1 0,035 mg, wit. B2 0.032 mg, B6 0,045 mg, wit. PP 0,3 mg, wit. E 0,5 mg, wit. A 100 j., węglowodany 11,9 g, białko 0,34 g, tłuszcze 0,4 g, (http://www.bund-lemgo.de/aepfel-als-quelle-der-gesundtheit.html)
Ciekawostki na temat jabłek:
- małe jabłka zawierają więcej witaminy C niż duże,
- jeśli kobieta w ciąży spożywa często jabłka, wówczas ryzyko wystąpienia astmy u jej potomstwa znacznie maleje
- brązowe plamy na jabłkach to trucizna, która przenika cały miąższ –
- są opinie, że ilość witamin w jabłkach w porównaniu do ilości cukru który dostarczają jest mała
- im dojrzalszy owoc tym więcej w nim cukru
JEDZMY JABŁKA ZE SKÓRKĄ!