syrop glukozowo-fruktozowy

Obecnie jeden z podstawowych składników, być może również twojej diety. Znajdziesz go także pod nazwą izoglukoza lub  syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy.

Stał się wszechobecny z powodu kilku czynników:

  • względy ekonomiczne – tańszy zamiennik cukru,
  • płynna postać – łatwość dozowania i komponowania go z różnymi produktami,
  • niska lepkość – nie krystalizuje się, co jest bardzo korzystne zwłaszcza w produkcji napojów,
  • produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy często nie wymagają dodawania konserwantów – konsumenci chętnie sięgają po produkty „bez konserwantów„.

W jakich produktach zagościł na stałe:

  • żywność typu „fit„, „dietetyczna
  • batony, ciastka, cukierki, czekolada, żelki
  • dżemy, galaretki,
  • konserwy, sałatki, sosy, serki, musztarda, ketchup
  • napoje owocowe, nektary, napoje gazowane, gazowane i niegazowane wody smakowe
  • mleczne napoje np. jogurty, kefiry, mleka smakowe
  • mleko zagęszczone, lody
  • płatki śniadaniowe
  • napoje alkoholowe np. likiery, owoce w alkoholu
  • wędliny

A w jaki sposób poczujesz na własnej skórze jego obecność? Jeśli nie od razu, to na pewno za jakiś czas…

  • szybko się od niego uzależnisz, nie przejdziesz obojętnie obok ciasteczek na stole, będąc głodnym od razu pomyślisz o batoniku, a wracając zmęczonym do domu sięgniesz w pierwszej kolejności po coś słodkiego. Osoby z twojego otoczenia zaobserwują u ciebie niezrozumiałe rozdrażnienie, a być może i niepohamowane ataki agresji np. słownej.
  • dostrzeżesz lub nie przyrost tkanki tłuszczowej  (bo tłuszczyk oplatający nasze narządy wewnętrzne choć gorszy w skutkach bywa niedostrzegalny dla naszego oka),
  • będziesz jeść więcej, częściej, gdyż pojawią się zaburzenia w odczuwaniu głodu i sytości. Osiągniesz uczucie sytości na bardzo krótką chwilę i zaraz potem dopadnie cię uczucie głodu i znowu sięgniesz po jakąś zapychajkę na chwilę.
  • dopadną cię choroby układu sercowo-naczyniowego
  • pojawią się kłopoty z nadciśnieniem
  • w twoim organizmie znacznie zwiększy się produkcja kwasu moczowego czyli możesz w przyszłości spodziewać się kamieni nerkowych, dny moczanowej – czyli będzie boleć…
  • a insulinooporność i cukrzyca typu 2 są z natury komponentem syropu glukozowo-fruktozowego

Syrop glukozowo-fruktozowy znajduje się często  w produktach, w których trudno się go na pozór spodziewać. A jednak… Sięgając po kefir z dodatkiem ogórka i koperku myślisz, że wypijesz zdrowy, pełnowartościowy i smaczny kefir. W rzeczywistości spożywasz syrop glukozowo-fruktozowy, glutaminian sodu i aromaty okraszone niewielkim dodatkiem ogórka (3,6%) i jeszcze mniejszym dodatkiem koperku (0,14%). Warto zerkać na etykiety. Z czasem wyrobisz w sobie nawyk, że sięgając po nowy produkt sprawdzisz skład. Niestety skład wielu produktów spożywczych prosi się wręcz o zamieszczenie na opakowaniu dopisku „przed użyciem przeczytaj ulotkę lub skonsultuj się z …” .

Oto kilka przykładów produktów, które bywają w codziennym menu i oprócz tego, że ich spożycie sprzyja otyłości, to przyczynia się również do wystąpienia innych skutków spożywania (zazwyczaj nieświadomie) syropu glukozowo-fruktozowego.

 

bez_nazwy

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *