galaretka jabłkowa z nutą młodego jęczmienia

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 1 szklanka wody
  • 1,5 łyżeczki agar agar (1 łyżeczka na szklankę płynu)
  • łyżeczka młodego jęczmienia
  1. Agar rozpuścić w niewielkiej ilości wody i odstawić na 5-10 minut.
  2. Rozdrobnione jabłka zagotować w wodzie, dodać agar i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając ok. 10 minut.
  3. Dodać mody jęczmień.
  4. Zblendować całość i przelać do pucharków.

(W urządzeniu Cuisine Companion Tefal wodę, jabłka oraz młody jęczmień umieszczamy w misie z założonym ostrzem tnącym, Slow Cook P1, następnie dodajemy rozpuszczony agar agar i ustawiamy manualnie prędkość 1, temperatura 100, czas 10 minut. Na koniec miksujemy przy prędkości 12 przez 5 sekund.)

Galaretki agarowe nie wymagają chłodzenia w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *