Zupa z gruszki i pietruszki z grzankami z chleba ryżowego, posypana tartym serem oczym Girau.
- 3 duże pietruszki
- 1 duża gruszka
- cynamon, sól, pieprz
- bulion warzywny albo naturalna przyprawa typu „wegeta”
- łyżka masła klarowanego i łyżka oliwy
- chleb na grzanki
- odrobina tłuszczu do podpieczenia grzanek
- tarty ser owczy
- Do garnka wkładamy umyta, obrana i pokrojona na mniejsze kawałki pietruszkę.
- Dodajemy masło i oliwę, solimy i mieszamy całość.
- Dusimy ok 5 minut, co jakiś czas mieszając by się nie przypaliło.
- Dodajemy do tego pokrojoną gruszkę (bez gniazda nasiennego) i posypujemy odrobiną cynamonu.
- Mieszamy całość i dusimy kolejne 5 minut.
- Dodajemy wodę z „wegetą”/bulionu na wysokość ok 3 cm ponad gruszkę i pietruszkę.
- Przyprawiamy pieprzem i gotujemy aż pietruszka zmięknie – ok 15 minut.
- Blendujemy na krem. Jeśli wyjdzie zbyt gęste, śmiało dodajemy odrobinę wody.
- Dosmaczamy solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojony w kosteczkę chleb. Co chwile mieszając podsmażamy go aż zacznie się rumienić.
- Zupę-krem nakładamy do miseczek, posypujemy grzankami i tartym serem.
Smaczna, lekka, prosta w przygotowaniu. Idealna na pocieszenie dla tych co tęsknią już za wiosną. Po takiej zupie od razu poprawia się nastrój. Jej słodycz przełamuje sytość spożywanych w tym sezonie gęstych zup i sycących obiadów.