ksylitol E 967 / cukier brzozowy

Niby tylko chcesz posłodzić, a tu się okazuje, że w twoich rękach ląduje substancja o ogromnej mocy.

Ogólnie

  • Produkowany z drzewa brzozy, włókien kukurydzy lub trzciny cukrowej. Ale nie nazwałabym go naturalnym słodzikiem. Jest wysoce przetworzony, podczas produkcji podlega działaniu wielu substancji chemicznych.
  • Maksymalna dzienna dawka dla dziecka wynosi  20g, a dla dorosłego 40g.
  • Indeks glikemiczny 7 (dla porównania IG cukru 60-70)
  • Niskokaloryczny (ma 40% mniej kalorii niż cukier)

Przy zakupie należy zwrócić uwagę, by by był on wytwarzany z brzozy, a nie z kukurydzy (modyfikowanej). Istotne dla osób z eliminacją kukurydzy z diety!

 

Zalety 

Oj, nie spodziewałam się, że tak wiele korzyści może wypływać ze stosowania tej niepozornej substancji. 

  • Polecany dla cukrzyków, osób z nadwagą oraz osób zmagających się z innymi dolegliwościami z zakresu chorób metabolicznych. Ksylitol nie podnosi poziomu cukru we krwi i nie podnosi skokowo poziomu insuliny. 
  • Zwiększa wchłanianie wapnia dlatego chroni nas przez osteoporozą.
  • Może mieć wpływ na zwiększenie produkcji kalogenu, a tym samym wpływa korzystnie na wygląd, elastyczność skóry, na poprawę jej wyglądu i zdolności regeneracyjne, poprawę funkcjonowania stawów. 
  • Jest sprzymierzeńcem dobrych bakterii w jelitach i nie tylko, nie fermentuje w naszym przewodzie pokarmowym, dzięki czemu nie sprzyja rozwojowi pleśni i drożdżaków.  
  • Hamuje rozrost bakterii Streptococcus mutans w jamie ustnej, które są główną przyczyną próchnicy i kamienia nazębnego. Bakterie te żywią się glukozą z naszego pożywienia, ale nie mogą pożywić się ksylitolem. Ksylitol przez nie pożerany, nie jest jednak przez nie trawiony, a jedynie zapycha je, uniemożliwiając przyjmowanie kolejnych porcji glukozowego pożywienia. Tym samym zahamowany zostaje rozrost niekorzystnych bakterii w jamie ustnej. 
  • Likwiduje niemiły zapach z ust. 
  • Polecany jest przy infekcjach gardła, nosa, zatok i uszu. Badania prowadzone na dzieciach, u których powtarzały się infekcje uszu, pokazały, że wprowadzenie do codziennej diety tych dzieci gum do żucia z ksylitolem zmniejszyło częstotliwość infekcji o 40%

Wady 

  • Osoby zmagające się z zespołem jelita drażliwego, problemami z nerkami,  powinny zrezygnować ze stosowania ksylitolu. 
  • Jest wskazany dla dzieci dopiero od 3 r.ż., zatem dla maluszków stanowi produkt niedozwolony. 
  • Może powodować gazy, wzdęcia, biegunkę (dlatego należy wprowadzać go stopniowo do naszej diety). 
  • Nie wolno podawać go psom, ponieważ zagraża ich zdrowi i życiu. 
  • Wpływ ksylitolu na szczury nie zachęca do stosowania. Dawka 1,6 g ksylitolu uśmierca 100 g szczura w pół godziny. 

Zdjęcie tytułowe ze strony swiatkwiatow.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *