pizza peruwiańska

Co to jest ryż PERUWIAŃSKI?

To nic innego jak coraz częściej spotykana na naszych stołach komosa ryżowa zwana również quinoa.

Aby zrobić z niej pizzę potrzebne będą:

  • 1 szklanka quinoa
  • 1 szklanka wody ( a w zasadzie to dwie)
  • łyżeczka sody
  • ok pół szklanki mąki kukurydzianej/teff lub innej do ewentualnego zagęszczenia ciasta
  • 2, 3 ząbki czosnku
  • bazylia – jedna doniczka
  • pół łyżeczki soli
  1. Quinoę zalewamy szklanką wody i odstawiamy na cały dzień albo na całą noc.
  2. Odlewamy wodę z moczenia.
  3. Przesypujemy ziarna do naczynia, w którym będziemy je blendować. Dodajemy do nich pół szklanki wody (jeśli zauważysz, że powstająca podczas mielenia masa jest zbyt gęsta, śmiało dodaj odrobinę więcej), czosnek, sól i zieloną bazylię.
  4. Wszystko blendujemy tak długo, aż powstanie jednolita w miarę gładka masa.
  5. Jeśli uznamy, że ciasto jest za rzadkie, zbyt leiste, wówczas dodajemy stopniowo mąkę.
  6. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni, termoobieg.
  7. Blachę, na której będziemy wypiekać pizzę wykładamy papierem. Papier dodatkowo natłuszczamy.
  8. Wykładamy/wylewamy ciasto i rozprowadzamy równomiernie. Nie powinno być wyższe niż 1 cm. Lepsze będzie cieńsze. Dlatego sugerowałabym ok 5 mm wysokości.
  9. Wkładamy do piekarnika na ok 15 min. Podczas wypieku musimy postępować trochę intuicyjnie i obserwować, by wybrać najlepszy moment na wyjęcie unikając potencjalnego przypalenia.
  10. Po wyjęciu ściągamy nasz wypiek z papieru i tak oto mamy gotowy spód do pizzy.
  11. Teraz kolej na dodatki.

Czego dusza zapragnie i co akurat mamy pod ręką. U nas były to oliwki, cebula, pieczarki, szpinak i kozi ser.

12. Smarujemy spód do pizzy sosem pomidorowym i układamy dodatki.

13. Wkładamy z powrotem do piekarnika  na kilka minut.

No i mamy gotowy obiad. Całkiem szybko. I przede wszystkim zdrowo.

Czemu zdrowo?

Jeśli chcesz schudnąć, zmagasz się z częstymi infekcjami, szukasz czegoś na podreperowanie nerwów, zmagasz się z zaparciami, abo zwyczajnie lubisz, gdy to co jesz zawiera witaminy, magnez, wapń, kwas foliowy i wszystkie aminokwasy, których sami sobie nie wyprodukujemy, a które są konieczne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu – to powinieneś sięgać jak najczęściej po te małe ziarenka.

Quinoa można przygotowywać i na słodko i na słono. Garść quinoa dodana do gotującej się zupy wzbogaci jej walory zdrowotne. Sałatka z quinoa, ciasteczka na bazie ugotowanej quinoa, ogrom możliwości. Warto, poczytajcie, szukajcie przepisów i rozsmakujcie się w quinoa 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *