Coś dla zapracowanych, zabieganych – warzywa na szybko !!!!!
- papryka kolorowa
- koper lub owoc kopru włoskiego (do kupienia w sklepie zielarskim, polecam firmy Kawon)
- korzeń chrzanu
- czosnek
- listek laurowy
- ziele angielskie
- sól
- woda
- Paprykę szorujemy i pozbawiamy gniazd nasiennych, a potem kroimy w paseczki lub jakikolwiek inny kształt, w zależności co kto lubi.
- Na dnie słoika układamy gałązkę kopru, nieco chrzanu i przekrojony na pół ząbek czosnku.
- Do słoika wkładamy paprykę, dodajemy listek, ziele angielskie i kilka ziarenek kopru.
- Rozpuszczamy 2 łyżki soli w litrze wody i taką zalewą zalewamy całą paprykę.
- Ważne – musi zostać kilka cm miejsca w słoiku na wytwory fermentacji.
- Ważne – cała papryka musi znajdować się pod zalewą, jeśli wypłynie, to widelcem sprowadzamy ją pod zalewę.
Juz po 3 dniach można się nią delektować. Pyszna i bardzo zdrowa jest też zalewa. Wasze jelitka będą przeszczęśliwe.
Z praktycznych walorów takich specyfików to możliwość przechowywania – UWAGA – po ok 5 dniach kiszenia poza lodówką, zamykasz słoik i wstawiasz do lodówki i masz na szybko warzywko do obiadu, do sałatki, do kanapki, no i do czego tylko dusza zapragnie. Czyli szybko i zdrowo – da się 🙂