jaglanka z jarmużowym sosem i posypką

Jaglanka w naszym domu chyba jeszcze się nie powtórzyła co do składu. Stanowi ona bazę, na której serwuję swoim najbliższym to co uważam za najbardziej odpowiednie mając na uwadze stan zdrowia oraz sezonowość produktów.

I gdyby ktoś kiedyś mi powiedział, że jaglanka może mieć coś wspólnego z kreatywnością to popukałabym się w czoło. A że może być smaczna i dzieci będą ją uwielbiać – to bym powiedziała, że ów ktoś jest chyba z innej planety.

Dziś od jaglanki zaczynamy niemal każdy dzień i tak jak każdy dzień jest inny tak i każda jaglanka jest inna. Tym razem została wzbogacona o posypkę ze zmielonych chipsów jabłkowo-buraczanych. Zdecydowanie podniosło to walory wizualne, ale w pewien sposób wzbogaciło ją to też i smakowo. Czerwony burak w jaglance na śniadanie – ktoś powie – nie, to nie dla mnie. Ale podany w takiej postaci – czemu nie.

  • ugotowana kasza jaglana
  • kilka listków jarmużu
  • garść kiełków
  • soczysta gruszka
  • olej lniany
  • zmielone chipsy z jabłka i buraczków
  1. Jarmuż, kiełki, gruszki i olej blendujemy na jednolitą masę.
  2. Ciepłą kaszę nakładamy do miseczek, polewamy zielonym sosem i tuż przed podaniem posypujemy posypką z chipsów.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *