w poszukiwaniu bezcukrowych przepisów

Chyba mogę się nazwać przepisoholikiem, bo gdy tylko przeglądam coś, gdzie o kulinariach mowa i są tam przepisy to od razu wzrokiem je pożeram. Tak samo było z książką, która teoretycznie nie wpisuje się w konwencję bezcukrowego życia. A jednak. Książka dotyczy bardzo często dziś diagnozowanej przypadłości jaką jest Hashimoto. Autor, Marek Zaremba, dzieli się w niej sowim kilkunastoletnim doświadczeniem życia z Hashimoto. Swoją drogą ciekawa książka i bez oporów polecam wszystkim zainteresowanym tematem. Ale wracając do przepisów, to czekały na mnie z tyłu książki. I był pośród nich jeden, który już następnego dnia (i kilka kolejnych również) gościł na naszym śniadaniowym stole: OWSIANKA MOCY ale dobrych przepisów jest tam zdecydowanie więcej!

  • 2/3 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1/2 szklanki startej na drobnych oczkach dyni lub marchewki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 1 łyżka stołowa oleju kokosowego (extra virgin)
  • sólo do smaku

Do garnka włóż olej kokosowy, utartą dynię lub marchewkę i przyprawy. Podsmażaj chwilę, stale mieszając. Dodaj gorącą wodę, sól, płatki i gotuj kilka minut, mieszając co jakiś czas. Dodaj jeszcze wody w razie potrzeby. Gotuj ok 2-4 minut, aż zgęstnieje. Serwuj z orzechami lub migdałami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *