Zupa z gruszki i pietruszki

Zupa z gruszki i pietruszki z grzankami z chleba ryżowego, posypana tartym serem oczym Girau.

  • 3 duże pietruszki
  • 1 duża gruszka
  • cynamon, sól, pieprz
  • bulion warzywny albo naturalna przyprawa typu  „wegeta”
  • łyżka masła klarowanego i łyżka oliwy
  • chleb na grzanki
  • odrobina tłuszczu do podpieczenia grzanek
  • tarty ser owczy
  1. Do garnka wkładamy umyta, obrana i pokrojona na mniejsze kawałki pietruszkę.
  2. Dodajemy masło i oliwę, solimy i mieszamy całość.
  3. Dusimy ok 5 minut, co jakiś czas mieszając by się nie przypaliło.
  4. Dodajemy do tego pokrojoną gruszkę (bez gniazda nasiennego) i posypujemy odrobiną cynamonu.
  5. Mieszamy całość i dusimy kolejne 5 minut.
  6. Dodajemy wodę z „wegetą”/bulionu na wysokość ok 3 cm ponad gruszkę i pietruszkę.
  7. Przyprawiamy pieprzem i gotujemy aż pietruszka zmięknie – ok 15 minut.
  8. Blendujemy na krem. Jeśli wyjdzie zbyt gęste, śmiało dodajemy odrobinę wody.
  9. Dosmaczamy solą i pieprzem.
  10. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojony w kosteczkę chleb. Co chwile mieszając podsmażamy go aż zacznie się rumienić.
  11. Zupę-krem nakładamy do miseczek, posypujemy grzankami i tartym serem.

Smaczna, lekka, prosta w przygotowaniu. Idealna na pocieszenie dla tych co tęsknią już za wiosną. Po takiej zupie od razu poprawia się nastrój. Jej słodycz przełamuje sytość spożywanych w tym sezonie gęstych zup i sycących obiadów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *