ciasto gryczano-migdałowe

Sytuacja była taka: gorący piekarnik po śniadaniu, niedziela (czyli dzień na luzie=mamy czas) i spontaniczna myśl „Wykorzystam nagrzany piekarnik”. Połączyłam kilka dostępnych składników i powstało ciasto.

  • 1 kubek ugotowanej kaszy gryczanej (niepalonej, niesolonej)
  • 1 banan
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 3 łyżki kakao
  • 1 kubek mielonych migdałów
  • płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • aromat migdałowy
  • 2, 3 garście pokruszonych ziaren kakaowca
  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  1. Kaszę i banan dokładnie mielimy.
  2. Dodajemy żółtka, ksylitol, kakao, sól, sodę, migdały, aromat i wszystko dokładnie razem mieszamy.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z kakaową masą, dodając jednocześnie ziarna kakaowca.
  4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 40 min. Patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest wypieczone. Jeśli patyczek po wbiciu w ciasto i wyjęciu pozostaje suchy to znak, że ciasto jest dobrze wypieczone.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *