Co to jest ryż PERUWIAŃSKI?
To nic innego jak coraz częściej spotykana na naszych stołach komosa ryżowa zwana również quinoa.
Aby zrobić z niej pizzę potrzebne będą:
- 1 szklanka quinoa
- 1 szklanka wody ( a w zasadzie to dwie)
- łyżeczka sody
- ok pół szklanki mąki kukurydzianej/teff lub innej do ewentualnego zagęszczenia ciasta
- 2, 3 ząbki czosnku
- bazylia – jedna doniczka
- pół łyżeczki soli
- Quinoę zalewamy szklanką wody i odstawiamy na cały dzień albo na całą noc.
- Odlewamy wodę z moczenia.
- Przesypujemy ziarna do naczynia, w którym będziemy je blendować. Dodajemy do nich pół szklanki wody (jeśli zauważysz, że powstająca podczas mielenia masa jest zbyt gęsta, śmiało dodaj odrobinę więcej), czosnek, sól i zieloną bazylię.
- Wszystko blendujemy tak długo, aż powstanie jednolita w miarę gładka masa.
- Jeśli uznamy, że ciasto jest za rzadkie, zbyt leiste, wówczas dodajemy stopniowo mąkę.
- Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni, termoobieg.
- Blachę, na której będziemy wypiekać pizzę wykładamy papierem. Papier dodatkowo natłuszczamy.
- Wykładamy/wylewamy ciasto i rozprowadzamy równomiernie. Nie powinno być wyższe niż 1 cm. Lepsze będzie cieńsze. Dlatego sugerowałabym ok 5 mm wysokości.
- Wkładamy do piekarnika na ok 15 min. Podczas wypieku musimy postępować trochę intuicyjnie i obserwować, by wybrać najlepszy moment na wyjęcie unikając potencjalnego przypalenia.
- Po wyjęciu ściągamy nasz wypiek z papieru i tak oto mamy gotowy spód do pizzy.
- Teraz kolej na dodatki.
Czego dusza zapragnie i co akurat mamy pod ręką. U nas były to oliwki, cebula, pieczarki, szpinak i kozi ser.
12. Smarujemy spód do pizzy sosem pomidorowym i układamy dodatki.
13. Wkładamy z powrotem do piekarnika na kilka minut.
No i mamy gotowy obiad. Całkiem szybko. I przede wszystkim zdrowo.
Czemu zdrowo?
Jeśli chcesz schudnąć, zmagasz się z częstymi infekcjami, szukasz czegoś na podreperowanie nerwów, zmagasz się z zaparciami, abo zwyczajnie lubisz, gdy to co jesz zawiera witaminy, magnez, wapń, kwas foliowy i wszystkie aminokwasy, których sami sobie nie wyprodukujemy, a które są konieczne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu – to powinieneś sięgać jak najczęściej po te małe ziarenka.
Quinoa można przygotowywać i na słodko i na słono. Garść quinoa dodana do gotującej się zupy wzbogaci jej walory zdrowotne. Sałatka z quinoa, ciasteczka na bazie ugotowanej quinoa, ogrom możliwości. Warto, poczytajcie, szukajcie przepisów i rozsmakujcie się w quinoa 🙂