chlebek jabłkowy 2

Nasz chlebek jabłkowy zyskał wielu zwolenników. Wilgotne, słodkawe, z całymi orzechami i do tego jest to tzw ciasto „BEZ”: bezmleczne, bezglutenowe i bezcukrowe. Okazało się bardzo praktyczne i niemalże uzależniające. Zabieramy je do pracy, do przedszkola, sprawdza się również jako poczęstunek dla przybyłych gości, zwłaszcza teraz w okresie adwentowym, gdy wiele osób przeżywa ten szczególny czas dodatkowo zachowując wstrzemięźliwość od rożnych rzeczy, w tym od cukru.

Pierwotny przepis uległ nieznacznym modyfikacjom i tym razem mimo, że podaję dokładne ilości, to jest to ciasto, które robi się „na oko”.

 

  • 1 kg jabłek KOKSA – idealnie sprawdzają się jako baza tego chlebka
  • 135 g orzechów włoskich – większe kawałki w cieście cieszą każdego zwolennika orzechowych chrupaków
  • 80 g orzechów laskowych
  • 130 g rodzynek niesiarkowanych
  • podlaska przyprawa do kawy – ok 3 łyżki
  • 70 g mąki z cieciorki
  • 85 g mąki gryczanej białej
  • 3 łyżeczki sody
  • aromat dodawany do moczenia rodzynek
  1. Jabłka obrane kroimy w kostkę. Jeśli ktoś nie posiada zautomatyzowanej kostkarki, to polecam siteczko do krojenia warzyw sałatkowych.img_0438
  2. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i dodajemy odrobine aromatu pomarańczowego albo migdałowego, albo innego.  Wrzątku wlewamy tyle, aby rodzynki nieco wystawały nad powierzchnię wody.
  3. Do miski z jabłkami wsypujemy orzechym wlewamy rodzynki razem z wodą i dodajemy resztę składników. Wszystko mieszamy dokładnie dużą drewnianą łyżkąimg_0440
  4. Przekładamy do keksówki/ keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika: 180 st, termoobieg, czas

    pieczenia 45-55 min.

  5. A potem jak tylko lekko przestygnie wyciągamy z foremki i przekładamy na kratkę do odparowania, po czym chowamy do lodówki i nawet i tydzień bez problemu, zamknięty w pudełku taki taki chlebek może sobie postać.

Jedna odpowiedź do “chlebek jabłkowy 2”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *