Jeśli szukasz czegoś smacznego i pożywnego na śniadanie to przetestuj quinoę – moim zdaniem dobrze sprawdza się w tej roli.
- szklanka quinoa
- 2 szklanki wody do gotowania
- jabłko obrane i pokrojone w kawałki
- 1 banan zblenodwany lub rozgnieciony widelcem
- odrobina cynamonu
- masło klarowane
Quinoę wielokrotnie płukałam, następnie przelałam wrzątkiem i dopiero wtedy wlałam dwie szklanki wody i gotowałam ok 15 min. Pod koniec gotowania dodaję jabłko, wymieszam dobrze i dodaję łyżkę masła klarowanego. Przed podaniem mieszam całość z bananem i doprawiam cynamonem.
Moim zdaniem szybkie i pożywne śniadanie. Wszyscy domownicy zjedli z apetytem choć po raz pierwszy quinoa pojawiła się w wersji śniadaniowej. Dotychczas stanowiła raczej okazjonalnie dodatek obiadowo-sałatkowy.