Przekąska smaczna, zdrowa, czysto owocowa – czyli idealna.
Mowa o suszonych owocach tudzież okazjonalnie i warzywach. Tym razem ususzyliśmy jabłka, gruszki i czerwone buraki. Powstały z nich chrupiące i smakowite chipsy. A że wyszło ich całkiem sporo, to nadmiar zmieliliśmy w młynku i uzyskaliśmy owocową posypkę do np. kaszy.
- suszarka do owoców i warzyw/ grzybów
- owoce
- ewentualnie cynamon
- Owoce dokładnie szorujemy.
- Wycinamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie plasterki i układamy jednowarstwowo na sitkach suszarki.
- Suszymy aż do uzyskania pożądanej twardości/chrupkości. (U nas około 5 godzin z przerwą).
Dla ułatwienia pracy wykorzystana została maszynka do szatkowania warzyw na surówkę z założonym ostrzem, które najczęściej wykorzystujemy do szatkowania ogórków na mizerię.
Owoce pozostają w swojej skórce, bo jak wiadomo to tam skrywają się najcenniejsze składniki.