Leniwa słoneczna niedziela i popołudnie w miłym rodzinnym gronie. W takim momencie zazwyczaj towarzyszy nam jakieś małe co nieco. Tym razem na naszym stole zagościło ciasto gruszkowe, które z dodatkiem masła orzechowego stanowiło bardzo apetyczny duet.
- 4 soczyste gruszki
- 3 garście ziaren słonecznika
- 2 garście suszonej żurawiny
- szklanka płatków owsianych (bezglutenowych)
- łyżka miodu
- łyżka oleju
- garść siemienia lnianego
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- Włączamy piekarnik na 170 st, termoobieg.
- Mielimy ziarna słonecznika z połową żurawiny (pozostałą część dodamy w całości).
- Mielimy gruszki – ze skórkami, ale pozbawione gniazd nasiennych.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i powstałą masę wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto powinno mieć wysokość ok 1-1,5 cm.
- Wstawiamy do piekarnika na ok 35 min, aż delikatnie się zarumieni.
- Przestudzone ciasto kroimy na kawałki i tuz przed podaniem smarujemy masłem orzechowym.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu i na moje oko nie widzę możliwości by mogło komuś się nie udać. Zatem jest to idealny przepis dla spragnionych pozytywnych efektów działań w kuchni ale określających się mianem „w kuchni mam dwie lewe ręce”. To przepis dla was 🙂 Do dzieła!