Quinoa czyli komosa ryżowa jest jednym z nieodzownych produktów w naszej kuchni. Dlaczego? Otóż:
jest bezglutenowa i zdecydowanie zdrowsza niż ryż czy makaron
jest źródłem cennego białka zawierającego niezbędne aminokwasy, których nasz organizm sam nie jest w stanie syntetyzować i musimy zadbać o ich dostarczanie wraz z pożywieniem
jest źródłem manganu, wapnia, magnezu, żelaza, miedzi, fosforu, witaminy E
A takie ciasteczka dostarczają nam ogrom cennych substancji odżywczych, energetycznych i przede wszystkim bardzo miłych doznań smakowych. Nasi mali testerzy uznali je za nieziemsko smaczne. Polecamy.
- 65 g płatków owsianych (dla bezglutenowców – bezglutenowych)
- 65 g qiunoa (ugotowanej)
- 55 g sezamu
- 5 daktyli
- 2 figi suszone
- 1 jajko
- 2 łyżki miodu
- odrobina aromatu waniliowego
- Włączyć piekarnik na 170 st, termoobieg.
- Quinoa, daktyle i figi zmielić na jednolitą masę, na koniec dodać jajko i jeszcze chwilę wszystko razem poblendować.
- Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
- W dłoniach uformować ciasteczka (1 ciasteczko – 1 łyżeczka masy)
- Piec ok 15 min aż ciasteczka zaczną delikatnie się rumienić.
Z podanej porcji otrzymamy ok 280 g ciasteczek.