owsianka „gdy czujesz się niewyraźnie”

Kurkuma – swój intensywny kolor zawdzięcza barwnikowi zwanemu kurkuminą, która jednocześnie ma niezwykle cenne właściwości: przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, dzięki czemu możemy ją nazwać naturalnym antybiotykiem. Podczas infekcji warto dodawać kurkumę do potraw, zup, czy napojów, pamiętając jednak by nie przedobrzyć i stosować ilośc kurkumy adekwatnie do wieku. NIE jest to przyprawa zalecana dla kobiet w CIĄŻY!

Geranium – tutaj pojawia się pierwszy raz w naszej kuchni.

Witaminy A,B,C,K, wapń, żelazo, kwas foliowy, chlorofil – jeśli chcecie dostarczyć waszemu organizmowi taką bombę witaminową, to sięgajcie jak najczęściej po rukolę! Posypujcie nią pizze, zapiekanki, niech stanie się składnikiem sałatek, koktajli. Nasza propozycja to wkomponowanie jej w codzienne śniadania, gdyż najlepszą z kulinarnych pieszczot dla naszego organizmu jaką możemy zrobić, to zadbać o pożywne śniadanie.

Zatem do dzieła!

  • płatki owsiane ugotowane na wodzie
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 kiwi
  • 1 garść rukoli
  • 1 garść kiełków słonecznika lub innych
  • 2 liście geranium
  • 0,5 banana
  1. Płatki owsiane gotujemy na wodzie i pod koniec gotowania dodajemy kurkumę.
  2. Gdy lekko ostygną dodajemy masło klarowane i dokładnie mieszamy.
  3. Banan, zieleninę, kiwi zblendować.
  4. Do miseczki nałożyć płatki i polać zielonym sosem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *