dzień dobry na zielono

„Jeśli wrzesień będzie suchy, październik nie oszczędzi pluchy.”

Ale nam żadna plucha nie straszna, bo wiemy jak się juz teraz możemy zabezpieczyć. A nie trzeba wiele. Zadbajmy o ruch, zadbajmy o odpowiednie nawadnianie naszego organizmu i odżywiajmy się racjonalnie. Dbajmy o to by na naszych talerzach pojawiało się jak najwięcej zieleniny. Posypujmy nią zupy, ziemniaki, kasze. Jedzmy sałatki. Świetnie komponuje się także w napojach, koktajlach. Żaden niejadek nie oprze się smakowitym pierożkom z ukrytą wewnątrz zieleninką, czy waflom przekładanym masą „pseudoczekoladową”.

Chcesz być zdrowy jak ryba, jedz codziennie zielone warzywa!

Szczypior, koperek, pietruszka, szpinak, rukola, rzeżucha, kiełki, itd.

Jak zachęcić dziecko do zjedzenia porządnej dawki zieleniny, głównie pietruszki? Wkomponować ją ulubione produkty.

  • kasza jaglana (ugotowana)
  • banan
  • gruszka
  • garść mieszanki kiełków
  • 2 garście natki pietruszki (bez łodyżek)
  • masło klarowane – ok 1 łyżki
  1. Owoce, kiełki i natkę dokładnie zmiksować.
  2. Połączyć z ugotowaną ciepłą kaszą i wymieszać z masłem.
  3. Spożywać od razu po przygotowaniu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *