Przełom lata i jesieni obfituje w kolorowe papryki i smakowite pomidory. A jeśli do tego dodamy buraczki to na talerzu zagości potrawa, której ciężko będzie się oprzeć nawet zagorzałemu „zjadaczowi deklarującemu z góry, że zup nie lubi”. Począwszy od apetycznego intensywnego koloru, poprzez głęboki smak „lata” i to uczucie w ustach, że żal było by dodawać cokolwiek by nie zmącić harmonii smaku.
- wywar warzywny lub mięsny (przyrządzony na dobrym mięsie 😉 ) – ok 1 l
- 1 kg pomidorów (im bardziej aromatyczne, tym więcej aromatu zyska zupa)
- 2 średnie papryki czerwone
- 1 duży czerwony burak
- sól, pieprz, bazylia świeża, oliwa – do doprawienia
- Burak myjemy, smarujemy oliwą, zawijamy w folię aluminiowa i pieczemy w piekarniku ok 30 min (lub obranego pokrojonego na plasterki ułożone w naczyniu żaroodpornym).
- Pomidory obieramy ze skórki (Nacinamy delikatnie wszystkie pomidory na czubku, umieszczamy w misce i zalewamy wrzątkiem, a po chwili wylewamy wrzątek i pomidory hartujemy zimną wodą. Skórka powinna bez problemu odchodzić od pomidorów).
- Pomidory kroimy na kawałki, dodajemy pokrojoną paprykę i na patelni z 2 łyżkami oliwy przesmażamy kilka minut.
- Dodajemy buraki pokrojone na kawałki i wszystko razem dokładnie blendujemy.
- Dodajemy wywar i jeszcze raz wszystko miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem.
- Na talerzy dodajemy obficie poszatkowaną bazylię.