Zupa pomidorowo-buraczana

Przełom lata i jesieni obfituje w kolorowe papryki i smakowite pomidory. A jeśli do tego dodamy buraczki to na talerzu zagości potrawa, której ciężko będzie się oprzeć nawet zagorzałemu „zjadaczowi deklarującemu z góry, że zup nie lubi”. Począwszy od apetycznego intensywnego koloru, poprzez głęboki smak „lata” i to uczucie w ustach, że żal było by dodawać cokolwiek by nie zmącić harmonii smaku.

  • wywar warzywny lub mięsny (przyrządzony na dobrym mięsie 😉  ) – ok 1 l
  • 1 kg pomidorów (im bardziej aromatyczne, tym więcej aromatu zyska zupa)
  • 2 średnie papryki czerwone
  • 1 duży czerwony burak
  • sól, pieprz, bazylia świeża, oliwa – do doprawienia
  1. Burak myjemy, smarujemy oliwą, zawijamy w folię aluminiowa i pieczemy w piekarniku ok 30 min (lub obranego pokrojonego na plasterki ułożone w naczyniu żaroodpornym).
  2. Pomidory obieramy ze skórki (Nacinamy delikatnie wszystkie pomidory na czubku, umieszczamy w misce i zalewamy wrzątkiem, a po chwili wylewamy wrzątek i pomidory hartujemy  zimną wodą. Skórka powinna bez problemu odchodzić od pomidorów).
  3. Pomidory kroimy na kawałki, dodajemy pokrojoną paprykę i na patelni z 2 łyżkami oliwy przesmażamy kilka minut.
  4. Dodajemy buraki pokrojone na kawałki i wszystko razem dokładnie blendujemy.
  5. Dodajemy wywar i jeszcze raz wszystko miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem.
  6. Na talerzy dodajemy obficie poszatkowaną bazylię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *