kotleciki warzywne

Lodówka – czasem świeci pustkami, czasem nadmiar wszystkiego zasłania w niej światło. Dziś po jej otwarciu przyszło mi się zmierzyć z  odrobiną tego i owego, które to pozostało z gotowania w ostatnich dniach. I tak oto do wykorzystania było:

  • kilka różyczek ugotowanego brokuła
  • ugotowane: 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera
  • kilka ugotowanych ziemniaków
  • miseczka ugotowanej kaszy jaglanej

Wszystko razem zblendowałam.

Do tego dodałam:

  • odrobinę mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • sól, gałkę muszkatołową, cząber, kminek

Wszystko wymieszałam i formowałam pojedyncze małe kotleciki, które na koniec obtaczałam w mące kukurydzianej i smażyłam na patelni .

Warto podczas przygotowywania takiej masy obficie wzbogacać ją zieleniną. Wówczas kotleciki są smaczniejsze i z pewnością pożywniejsze.

RADA: By podczas formowania kotlecików masa nie przyklejała nam się do dłoni warto co kilka kotlecików dłonie przepłukać woda i pozostawić bez wycierania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *