Któż z nas nie marzył jako dziecko by spotkać prawdziwego krasnoludka. Wszak tu i ówdzie napotykamy efekty pracy krasnoludków, czasem pozostawiają po sobie dyskretne ślady obecności. Bywa jednak, że podsyłają nam pomysły na potrawy, w których się lubują. A skoro lubią je małe skrzaty, to możecie być pewni, że i wasze dzieci zasmakują w takich daniach. Zupa z cukinii nie koniecznie znajdzie swoich fanów pośród przedszkolaków, ale zielona zupa krasnoludkowa z pewnością tak.
Zupa z cukini z dużą ilością bazylii – dzieci ją uwielbiają.
- 3 ziemniaki
- 3 małe korzenie pietruszki
- 1 mała marchewka
- kawałek selera
- cukinia ok 800g (bez pestek, z miękką skórką)
- bazylia – 1 doniczka
- pietruszka -garść natki, bez łodygi
- 2 duże ząbki czosnku
- szczypta kurkumy
- sól
- oliwa do podduszenia warzyw
- Ziemniaki, pietruszkę, seler, marchewkę należy poszatkować na kawałki i poddusić 10 min.
- Cukinię BEZ OBIERANIA pokroić na małe kawałki i dodać do pozostałych warzyw, całość dusić jeszcze ok 5 min.
- Dodać czosnek, kurkumę, sól i zamieszać.
- Wlać 1 litr wody i całość gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie – ok 15-20 min.
- Dodać listki bazylii (oberwać połowę listków z bazylii w doniczce), natkę pietruszki i całość dokładnie zmiksować.
- Można podawać z kleksem śmietany, z grzankami, makaronem.