Babeczki są smaczne, łatwo i szybko się je przygotowuje i potrafią wyglądać wręcz finezyjnie. Dlatego gdy tylko najdzie nas ochota na małe co nieco to warto zakasać rękawy i udać się na kwadrans do kuchni, by niebawem móc delektować się smakowitymi babeczkami.
Pewnego dnia, gdy na stole piętrzyły się babeczki o różnorodnym składzie i recepturach, dzieci poproszone o stworzenie rankingu babeczek, nazwały właśnie te babeczki „normalnymi” i od tej pory babeczki czekoladowe wykonane z mąki nazywają się po prostu „normalnymi”.
- 100 g czekolady gorzkiej Lindt 70%
- 80g oleju kokosowego lub masła klarowanego
- 150 ml mleka ryżowego (lub orkiszowego, owsianego)
- 250g mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 50g cukru ciemnego lub miodu
- odrobina aromatu waniliowego
- borówki – ilośc w zależności od upodobania
- Włączamy piekarnik na 180st. z grzaniem góra-dół.
- Czekoladę łamiemy w kosteczki i roztapiamy w kąpieli wodnej.
- Do roztopionej czekolady dodajemy olej i mleko i miksujemy.
- Do powstałej masy dodajemy jajka i ponownie miksujemy.
- Suche składniki mieszamy w misce i przesypujemy do masy czekoladowej i mieszamy, aż wszystko dokładnie się połączy.
- Dodajemy borówki i delikatnie mieszamy całe ciasto.
- Napełniamy 12 papilotek ciastem (staramy się by we wszystkich papilotkach była mniej więcej taka sama ilośc ciasta) i wstawiamy do piekarnika.
- Pieczemy 20-25 min.