W lipcu królują jagody. dań z jagodami znamy wiele, począwszy od pierogów, bitej śmietany, koktajli po dżemy i inne. Dziś proponuję najzwyklejszą owsiankę okraszoną jagodami i truskawkami. Bo jagody to skarbnica: białka, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, witamin : A, B1, B2, PP, C. Ponad to zawierają sporo antyutleniaczy. Dla cukrzyków bardzo cennym składnikiem jagód jest glikozyd ? wakcynina i glikokinina, które działają podobnie jak insulina – obniżają poziom glukozy we krwi. Swój kolor jagody zawdzięczają barwnikowi o nazwie myrtillina, i który uelastyczniania naczynia krwionośne, uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek, przeciwdziała anemii. Zatem smacznego.
- Gotujemy owsiankę.
- Dodajemy masło klarowane.
- Posypujemy obficie dokładnie umytymi i osuszonymi owocami.
Proste, szybkie i bardzo pożywne!