Maliny są świetnym źródłem witamin z grupy B, wit.C, potasu, wapnia, magnezu i żelaza, a także kwasu foliowego. Dlatego warto wykorzystywać każdą okazję, zwłaszcza w sezonie malinowym, by spożywać te owoce.
Wspaniale komponują się z ciastem czekoladowym i bitą śmietaną.
- błyskawiczny czekoladowiec
- 400 ml śmietany kremówki
- łyżka cukru pudru
- 1 serek mascarpone – 250 g
- maliny
- Przygotowujemy ciasto wg przepisu.
- Ubijamy śmietanę kremówkę aż do uzyskania sztywnej piany.
- Serek mascarpone delikatnie ubijamy z cukrem.
- Do serka przekładamy śmietanę i krótko, delikatnie mieszamy.
- Na wystudzone ciasto wykładamy krem i wierzch dekorujemy umytymi i wysuszonymi malinami.
- Ciasto wstawiamy do lodówki.