placki z cukini

W taki leniwy, ciepły dzień pojawia się ochota na szybkie dania. Proponuję jako dodatek do np zupy albo sałatki albo po prostu jako samodzielne danie – placki z cukinii.

  • 1 cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 jajka
  • mąka kukurydziana
  • sól
  • tymianek
  • tłuszcz do smażenia
  • inne dodatki, które są akurat pod ręką – dziś u nas gotowany bób
  1. Cukinię dokładnie myjemy i BEZ obierania ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  2. Solimy i odstawiamy na min. kwadrans by pojawił się sok.
  3. Pietruszkę i czosnek drobno siekamy lub mielimy w malakserze.
  4. Odciskamy cukinię, sok wylewamy a do cukinii dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.
  5. Dodajemy tymianek, pietruszkę, czosnek i dokładnie mieszamy.
  6. Dodajemy stopniowo mąkę by uzyskać konsystencję ciast jak na placki ziemniaczane.
  7. Smażymy z obu stron i przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem by odsączyć tłuszcz.

CUKINIA – ta wersja może być dobra dla dorosłych, ale cukinia sama w sobie jako warzywo jest dobrym urozmaiceniem menu już nawet półrocznych szkrabów.  Jest ona bogata w potas, żelazo, magnez oraz beta karoten i witaminy A, C, K, PP i B1. Najwięcej dobrodziejstw znajduje się w skórce, dlatego warto spożywać cukinię bez obierania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *