pełnowartościowe śniadanie – pomidorowy omlet

„Śniadanie zjedz sam, obiad z przyjacielem, kolację oddaj wrogowi.”

Kiedy przed laty pierwszy raz usłyszałam te słowa zapadły mi od razu w pamięci. Nie słyszałam ich często, ale jednak gdzieś tam we mnie drzemały. Dopiero niedawno tak na prawdę zrozumiałam ich wydźwięk.

Jedzmy śniadania! Jedzmy zdrowe śniadania! Jedzmy zdrowe pełnowartościowe śniadania! Naleśniki z nutellą, kanapka z dżemem czy jogurt pseudo-owocowy tudzież drożdżówka kupiona w biegu czyni więcej szkody niż pożytku.

Jeśli rozpoczniemy dzień od pełnowartościowego śniadania mamy gwarancję lepszego samopoczucia, nastroju. Nasz mózg będzie pracował efektywniej, a co za tym idzie lepsza koncentracja i pamięć będą naszym atutem. To również niej złogów w naszym organizmie, mniej balastu w postaci tkanki tłuszczowej i ogólnie lepsze zdrowie.

Czy jest to pracochłonne? Otóż nie, jeśli tylko wpadniesz w rytm. Tak jak w innych dziedzinach warto mieć strategię, planować posiłki. Oszczędza się wówczas czas i czasem odrobinę grosza. warto w tym codziennym pędzie dać sobie czas na dobre śniadanie. dzień rozpoczęty dobrym śniadaniem, w dobrym towarzystwie najbliższych musi być udany.

Oto jedna propozycja

  • płatki owsiane – ok pół szklanki
  • czosnek
  • 1 cebulka
  • 2 pomidory malinowe obrane ze skórki (wkładamy do miseczki, nadkrajamy czubeczek pomidora i całego zalewamy wrzątkiem, po chwili wylewamy wrzątek i studzimy pomidora pod zimną wodą. Skórka praktycznie sama powinna schodzić)
  • 2,3 łyżki ugotowanej soczewicy
  • kilka oliwek (opcjonalnie)
  • masło klarowane
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, pół łyżeczki papryki słodkiej, szczypta kurkumy
  • nieco posiekanej zieleninki
  1. Cebulkę podduszamy na maśle.
  2. Płatki owsiane mielimy i dodajemy do nich pomidory pokrojone w kosteczkę, i pozostałe składniki oprócz jajek.
  3. Białka jajek ubijamy na sztywną pianę, dodajemy je do pozostałej masy, dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy i wylewamy wszystko na rozgrzaną patelnię.
  4. Smażymy z obu stron.
  5. Dość trudno jest obrócić tak wielki omlet na drugą stronę dlatego można spróbować smażyć w mniejszych porcjach lub zapiec w piekarniku jak fritattę.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *