ciasteczka bezglutenowe

Smaczne ciasteczka bezglutenowe i na dodatek całkiem zdrowe. Z podanego przepisu wychodzi porcja ważąca ok 350g. Sama idea tych ciasteczek wynika z założenia, że staram się maksymalnie wykorzystywać produkty znajdujące się w kuchni. Robiąc mleko jaglano-migdalowe stanęłam przed dylematem co zrobić z resztką migdałów i kaszy jaka pozostała po przecedzeniu mleka. Dosypałam do tego tego i owego, zasmakowało więc przepis został spisany.

Migdały to źródło potasu i magnezu, wapnia, fosforu, cynku, wit.A,E,B2,B6, kwasu foliowego- ukoją zatem nerwy, dopieszczą twoje serce. 

Kasza jaglana- wit.B1,B2,B6, żelazo – korzystnie wpływa na układ nerwowy, ale to co jest szalenie istotne – jaglanka ma działanie alkalizujące, w związku z czym sprzyja prozdrowotnym procesom w naszym organizmie. Jest to szczególnie ważna informacja dla osób zmagających się z nowotworem lub będących w grupie ryzyka.

Płatki owsiane – stymulują układ odpornościowy, dostarczają szeregu minerałów i witamin, a ich regularne spożywanie obniża poziom glukozy we krwi, co jest istotne dla osób z cukrzycą typu 2.

  • 100g płatków owsianych bezglutenowych
  • 50g migdałów
  • 300g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • mleko ryżowe – opcjonalnie
  1. Płatki owsiane mielimy na mąkę.
  2. Migdały milimy a następnie dodajemy kaszę i łączymy migdały z kaszą.
  3. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie spójna masa.
  4. Jeśli uznamy, że masa jest zbyt sucha można dodać odrobine mleka ryżowego lub innego bezglutenowego.
  5. Włączamy piekarnik 180 st/termoobieg.
  6. Nabieramy łyżeczką ciasto i nawilżonymi wodą dłońmi formujemy ciasteczka, układamy na blaszce wyłażonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 15/20 min, aż dobrze się zarumienią.
  7. Po wyjęciu wykładamy na kratkę by wystygły i odparowały.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *