Oto przepis na dosyć prostą wytrawną tartę. Jest ona także smaczną propozycją dla wszystkich, którzy są na diecie bezglutenowej. Do tego sałatka, soczyste pomidory i kubki smakowe wszystkich biesiadników będą z pewnością zadowolone.
- 1,5 szklanki mąki ryżowej
- 0,5 szklanki mąki gryczanej
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 200gmasła klarowanego
- 1/4 szklanki oleju
- 150 ml zimnej wody
- 3 szczypty gałki muszkatołowej
- ulubione przyprawy/zioła jak np. tymianek, rozmaryn
- sól – płaska łyżeczka soli himalajskiej
- Do miski wsypujemy mąki, sól, gałkę.
- Dodajemy masło wyjęte bezpośrednio z lodówki pokrojone na małe kawałki.
- Dodajemy resztę składników i szybko wyrabiamy ciasto. Pomocny może być malakser lub inne urządzenie mieszające/wyrabiające.
- Ciasto przekładamy do pudełka platikowego i chowamy do lodówki na min godzinę, a najlepiej na zdecydowanie dłużej.
- Taka porcja ciasta jest na dwie duże formy do tarty.
- Bierzemy połowę ciasta i przekładamy do formy. Jeśli jest bardzo twarde można zetrzeć na tarce. Można też pokroić nożem na cienkie plastry (ok 0.5 cm) i porozkładać na formie a następnie rozwałkować szklanką tak by było w miarę jednolitej grubości. Należy pamiętać o uformowaniu rantu. Na koniec widelcem porobić nakłucia.
- Włożyć do nagrzanego piekarnika, 180 st., termoobieg. Piec ok 15-20 min, aż boki będą rumiane.
Farsz:
- 1 serek mascarpone
- 2 jajka
- sól, pieprz, tymianek, drobno posiekana zieleninka
- szparagi/oliwki/brokuł/bób ugotowane – w zależności od naszych upodobań smakowych
- Bialka ubić na sztywna pianę.
- Mascarone, żółtka i przyprawy dokładnie wymieszać.
- Do serka dodać białka i delikatnie wymieszać wszystko.
- Wylać na wypieczony spód.
- Poukładać warzywa ugotowane wcześniej na parze.
- Piec w 180 st ale przy grzaniu od góry, bez termoobiegu.
Ciasto na spód do tarty można przechowywać w lodówce oraz mrozić.