tarta bezglutenowa

Oto przepis na dosyć prostą wytrawną tartę. Jest ona także smaczną propozycją dla wszystkich, którzy są na diecie bezglutenowej. Do tego sałatka, soczyste pomidory i kubki smakowe wszystkich biesiadników będą z pewnością zadowolone.

  • 1,5 szklanki mąki ryżowej
  • 0,5 szklanki mąki gryczanej
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 200gmasła klarowanego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 150 ml zimnej wody
  • 3 szczypty gałki muszkatołowej
  • ulubione przyprawy/zioła jak np. tymianek, rozmaryn
  • sól – płaska łyżeczka soli himalajskiej
  1. Do miski wsypujemy mąki, sól, gałkę.
  2. Dodajemy masło wyjęte bezpośrednio z lodówki pokrojone na małe kawałki.
  3. Dodajemy resztę składników i szybko wyrabiamy ciasto. Pomocny może być malakser lub inne urządzenie mieszające/wyrabiające.
  4. Ciasto przekładamy do pudełka platikowego i chowamy do lodówki na min godzinę, a najlepiej na zdecydowanie dłużej.
  5. Taka porcja ciasta jest na dwie duże formy do tarty.
  6. Bierzemy połowę ciasta i przekładamy do formy. Jeśli jest bardzo twarde można zetrzeć na tarce. Można też pokroić nożem na cienkie plastry (ok 0.5 cm)  i porozkładać na formie a następnie rozwałkować szklanką tak by było w miarę jednolitej grubości. Należy pamiętać o uformowaniu rantu. Na koniec widelcem porobić nakłucia.
  7. Włożyć do nagrzanego piekarnika, 180 st., termoobieg. Piec ok 15-20 min, aż boki będą rumiane.

Farsz:

  • 1 serek mascarpone
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, tymianek, drobno posiekana zieleninka
  • szparagi/oliwki/brokuł/bób ugotowane  – w zależności od naszych upodobań smakowych
  1. Bialka ubić na sztywna pianę.
  2. Mascarone, żółtka i przyprawy dokładnie wymieszać.
  3. Do serka dodać białka i delikatnie wymieszać wszystko.
  4. Wylać na wypieczony spód.
  5. Poukładać warzywa ugotowane wcześniej na parze.
  6. Piec w 180 st ale przy grzaniu od góry, bez termoobiegu.

DSC_2072

Ciasto na spód do tarty można przechowywać w lodówce oraz mrozić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *