Truskawkowy sezon w pełni, więc korzystajmy. Walorów truskawek jest wiele. Jednym z nich jest z pewnością łatwość ich przetwarzania oraz przyrządzania z nich smakowitych deserów. Tym razem proponuję znany deser ale w wersji „bezcukrowej”.
- truskawki 0,5-1 kg
- mocno schłodzoną śmietanę 30% 200 ml
- jogurt typu greckiego ok 100 ml
- aromat waniliowy
- Truskawki dokładnie myjemy, odszypułkowywujemy, kroimy na mniejsze kawałki.
- Do jogurtu dodajemy ok. 10 truskawek, aromat waniliowy i blendujemy na jednolity krem
- Śmietanę ubijamy tak długo, aż zacznie sztywnieć. UWAGA: Jeśli będziemy ubijać zbyt długo, wówczas powstanie masło.
- Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo jogurt i mieszamy aż powstanie jednolity różowy krem.
- Nakładamy do pucharków warstwę truskawek i kremu naprzemiennie rozpoczynając od truskawek.
- Od razu podajemy.