W Dzień Dziecka dzieciom się nie odmawia. Zatem do dzieła.
Bez dodatku cukru, za to takie lody same w sobie stanowią bogactwo witamin C,A,E,B1,B2,B3,B6 oraz mikro-i makroelementów jak choćby wapń, żelazo, magnez. Doskonały przykład, że można świętować zdrowo, kolorowo i smacznie 🙂
- 2 banany
- szklanka truskawek
- opcjonalnie 2 łyżki śmietany 30
- Banany po umyciu i obraniu kroimy w plasterki, zamykamy w w szczelnym pudełku i chowamy do zamrażalki min. na 2 godziny.
- Truskawki myjemy, odszypułkowywujemy.
- Wszystkie składniki umieszczamy w misie, zakładamy ostrze do kruszenia, prędkość 12 i co ok 30 sekund sprawdzamy czy uzyskana konsystencja jest taka, jaką oczekujemy, zgarniając masę z boków naczynia.
W zależności od podania, można uzyskaną ilość podzielić na 3 duże porcje lodów lub 6 mniejszych. Podane w towarzystwie innych owoców zyskają na atrakcyjności.