budyń czekoladowy

Truskawki w połączeniu z czekoladą to pełnia szczęścia dla podniebienia. Tym razem propozycja, która nadaje się zarówno jako danie śniadaniowe, podwieczorek lub kolację. Porcja dla czterech osób.

  • 5 garści płatków orkiszowych
  • woda
  • 5 suszonych moreli
  • łyżka siemienia lnianego świeżo zmielonego
  • 1 banan
  • czubata łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżka oleju lnianego lub masła klarowanego
  • truskawki lub inne owoce do podania
  1. Płatki zalać wodą tak by je delikatnie przykryła, dodać morele, siemię i kakao i zagotować. Gotować kilka minut, aż płatki nieco zmiękną.
  2. Odstawić ugotowane płatki do przestygnięcia. Gdy będą letnie dodać banan, tłuszcz i całość dokładnie zblendować.
  3. Powstały budyń przełożyć do miseczek i osypać truskawkami.

SMACZNEGO 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *