Truskawki w połączeniu z czekoladą to pełnia szczęścia dla podniebienia. Tym razem propozycja, która nadaje się zarówno jako danie śniadaniowe, podwieczorek lub kolację. Porcja dla czterech osób.
- 5 garści płatków orkiszowych
- woda
- 5 suszonych moreli
- łyżka siemienia lnianego świeżo zmielonego
- 1 banan
- czubata łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżka oleju lnianego lub masła klarowanego
- truskawki lub inne owoce do podania
- Płatki zalać wodą tak by je delikatnie przykryła, dodać morele, siemię i kakao i zagotować. Gotować kilka minut, aż płatki nieco zmiękną.
- Odstawić ugotowane płatki do przestygnięcia. Gdy będą letnie dodać banan, tłuszcz i całość dokładnie zblendować.
- Powstały budyń przełożyć do miseczek i osypać truskawkami.
SMACZNEGO 🙂