Dziś rozpoczynam przemycanie dzieciom jabłek ze skórką. Maluchy przyzwyczajone do obranych owoców mają często spory opór by zjeść owoc ze skórką. A przecież w skórce jabłek znajduje się całe bogactwo witamin i minerałów.
Do kaszy ugotowanej na gęsto przygotowałam dziś mus jabłkowy z porządnie umytych jabłek ze skórkami.
Gdy dzieci się zajadały i dowiedziały się, że zjadają w musie jabłkowym skórki stwierdziły, że są całkiem smaczne. Teraz będziemy podawać coraz większe kawałki.
Przepis na 4 porcje
- 3/4 szklanki kaszy
- woda/mleko do ugotowania kaszy
- 1 banan
- po 1 garści kiełków brokuła, słonecznika, groszku oraz jarmużu (zielone dodatki nie są konieczne, ale polecam przemycać je , gdy przygotowujemy zblendowane potrawy)
- łyżka masła
- 2,3 jabłka (porządnie umyte)
- Kasze płuczemy kilka razy, aż woda po płukaniu pozostanie czysta. Przelewamy kaszę wrzątkiem i tak przygotowaną kasze zalewamy czystą wodą i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Do ugotowanej kaszy dodajemy banan, zieleninę, masło i blendujemy.
- W osobnym naczyniu umieszczamy jabłka pokrojone w kawałki, bez gniazd nasiennych i również blendujemy. By zapobiec ciemnieniu warto pokropić je odrobiną soku z cytryny. (Moje jabłka nie zostały skropione stąd ich rdzawy kolor)
- Podajemy mus jabłkowy obok kaszy.