jaglanka z musem jabłkowym i odrobiną witamin extra

Dziś rozpoczynam przemycanie dzieciom jabłek ze skórką. Maluchy przyzwyczajone do obranych owoców mają często spory opór by zjeść owoc ze skórką. A przecież w skórce jabłek znajduje się całe bogactwo witamin i minerałów.

Do kaszy ugotowanej na gęsto przygotowałam dziś mus jabłkowy z porządnie umytych  jabłek ze skórkami.

Gdy dzieci się zajadały i dowiedziały się, że zjadają w musie jabłkowym skórki stwierdziły, że są całkiem smaczne. Teraz będziemy podawać coraz większe kawałki.

Przepis na 4 porcje

  • 3/4 szklanki kaszy
  • woda/mleko do ugotowania kaszy
  • 1 banan
  • po 1 garści kiełków brokuła, słonecznika, groszku oraz jarmużu (zielone dodatki nie są konieczne, ale polecam przemycać je , gdy przygotowujemy zblendowane potrawy) 
  • łyżka masła
  • 2,3 jabłka (porządnie umyte) 
  1. Kasze płuczemy kilka razy, aż woda po płukaniu pozostanie czysta. Przelewamy kaszę wrzątkiem i tak przygotowaną kasze zalewamy czystą wodą i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Do ugotowanej kaszy dodajemy banan, zieleninę, masło i blendujemy.
  3. W osobnym naczyniu umieszczamy jabłka pokrojone w kawałki, bez gniazd nasiennych i również blendujemy. By zapobiec ciemnieniu warto pokropić je odrobiną soku z cytryny. (Moje jabłka nie zostały skropione stąd ich rdzawy kolor)
  4. Podajemy mus jabłkowy obok kaszy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *