sałatka z kiełków

Sałatki to nieodzowny element letniego a nawet i wiosennego menu. Po spałaszowaniu takiej porcji witamin od razu przybywa sił witalnych, poprawia się samopoczucie i co najważniejsze znika uczucie głodu. Gdy na horyzoncie ciężki dzień warto rano poświęcić 10 minut w kuchni i przygotować takie łakocie np do pracy. Nie podaję dokładnych proporcji, gdyż każdy powinien je dobrać zgodnie ze swoimi upodobaniami.

  • makaron (u nas penne z ryżu brązowego)
  • kiełki brokuła
  • kiełki słonecznika
  • kiełki groszku
  • pomidor
  • pęczek rzodkiewek
  • cykoria
  • dressing: 1 część octu jabłkowego, 7 części oliwy, czosnek, sól, pieprz
  1. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją i w tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
  2. Kiełki płuczemy, jeśli są duże to kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Rzodkiewki myjemy, kroimy w plasterki.
  4. Pomidora (ze skórką lub bez) kroimy na mniejsze kawałki.
  5. Cykorię rozbieramy na pojedyncze listki, wycinamy z nich część głąba. Listki cykorii kroimy na mniejsze kawałki.
  6. W miseczce mieszamy oliwę, ocet, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i mieszamy.
  7. W większej misce mieszamy ugotowany makaron, przygotowane kiełki i warzywa oraz dressing.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *